Τι να κάνετε εάν βρεθείτε σε υπεράριθμη πτήση – overbooked
Φαίνεται αρκετά απλό:
- Κλείνετε τα αεροπορικά εισιτήρια
- Εμφανίζεστε στη πύλη
- Περνάτε τον έλεγχο του αεροδρομίου
- Είστε έτοιμοι να επιβιβαστείτε
- Και….
Ενημερώνεστε ότι η πτήση σας είναι υπεράριθμη!
Πως είναι δυνατόν, αφού έχετε πληρώσει για το αεροπορικό σας εισιτήριο και έχετε κάνει και check in, να μην υπάρχει χώρος για εσάς; Τι συνέβη στη θέση σας; Τι θα γίνει;
Αυτό που συνέβη είναι αυτό που κάνουν σχεδόν πάντα οι αεροπορικές εταιρείες.. Overselling.. Πουλάνε περισσότερα εισιτήρια απ’ότι οι θέσεις στο αεροπλάνο. Όταν όμως εμφανίζονται όλοι οι επιβάτες στη πτήση και δεν γίνονται τα πράγματα έτσι όπως τα υπολογίζει η αεροπορική, τότε η πτήση λέγεται υπεράριθμη.
Γιατί οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν τις πτήσεις υπεράριθμες;
Αν και μπορεί να ακούγεται λίγο παράλογο, παρά ταύτα ακούγεται λογικό για τις εταιρείες. Οι αεροπορικές υπολογίζουν ότι ένα ποσοστό επιβατών δεν θα παρουσιαστεί στη πύλη για να πετάξει κι έτσι πουλάνε περισσότερα αεροπορικά εισιτήρια από ότι οι διαθέσιμες θέσεις. Ως εκ τούτο, πολλές φορές οι πτήσεις είναι υπεράριθμες καθώς τα πράγματα δε γίνονται έτσι όπως τα υπολογίζουν.
Ακόμα όμως κι όταν υπάρχουν αρκετοί υπεράριθμοι που θα πρέπει να αποζημιώσει η αεροπορική εταιρεία, σίγουρα δεν βγαίνει ζημιωμένη και τα έχει υπολογίσει όπως πρέπει(δείτε επίσης: Πόσο κοστίζει μια πτήση σε μια αεροπορική εταιρεία).
Τι πρέπει όμως να κάνετε εσείς;
Το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να γνωρίζετε τα δικαιώματά που έχετε όταν ταξιδεύετε. Στη περίπτωση των υπεράριθμων πτήσεων η εταιρεία θα ψάξει για εθελοντές. Τι είναι οι εθελοντές σε μια πτήση; Είναι τα άτομα αυτά που θα συμφωνήσουν, έναντι αμοιβής, να μην πετάξουν με την συγκεκριμένη πτήση και να φύγουν για τον προορισμό τους με άλλη πτήση συν μια αμοιβή συν διανυκτέρευση εαν δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη πτήση την ίδια ημέρα.
Για κάποιους που δεν βιάζονται και τους παίρνει χρονικά να πάρουν άλλο αεροπλάνο, αυτό ίσως να είναι και μια ευκαιρία. Για κάποιους όμως όχι. Πόσο μάλλον όταν γνωρίζετε 100% τα δικαιώματα που έχετε στην Ε.Ε. όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο.
Ο νόμος είναι σαφής. Και επειδή των γνωρίζουν και οι αεροπορικές εταιρείες, συνήθως σας προσφέρουν πολύ λιγότερα απ’αυτά που δικαιούστε εαν δεν πετάξε με την πτήση που έχετε κάνει κράτηση.
Πιο συγκεκριμένα, η άρνηση επιβίβασης και η καθυστέρηση πτήσης από 1 εως 2 ώρες, αποζημιώνεται με το 200% των ναύλων που έχετε πληρώσει. Αν πρόκειται για πτήση εσωτερικού και η καθυστέρηση είναι πάνω από 2 ώρες, τότε δικαιούστε αποζημίωση 400% των ναύλων και με ανώτερο όριο τα 1300€. Τώρα καταλαβαίνετε ότι ακόμα κι αν σας αποζημιώσει η εταιρεία για τον «εθελοντισμό» σας, είναι πάλι κερδισμένη;
Τι να κάνετε εαν η πτήση σας δεν έχει διαθέσιμες θέσεις και είναι υπεράριθμη.
Εάν έχετε περάσει τον έλεγχο ασφαλείας και είστε στη πύλη επιβίβασης, έχετε μερικές επιλογές για το τι θα κάνετε αν μόλις ανακαλύψατε την υπεράριθμη πτήση σας.
Μπορείτε είτε να γίνετε εθελοντής και να λάβετε κουπόνι για επόμενη πτήση μαζί με κάποια τυπική αποζημίωση από την εταιρεία είτε να περιμένετε να ενδιαφερθεί κάποιος άλλος κι εσείς απλά να πετάξετε.
Προσέξτε πως άμα δεχτείτε να γίνετε εθελοντής δεν έχετε μετά δικαίωμα για περαιτέρω αποζημίωση λόγω άρνησης επιβίβασης, καθώς αυτό έγινε με τη συγκατάθεσή σας.
- Μάθε τα πάντα για το Wyoming: Ο απόλυτος ταξιδιωτικός οδηγός - 4 Οκτωβρίου, 2024
- Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια τελευταίας στιγμής: Προσφορές όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος - 15 Σεπτεμβρίου, 2024
- Που να μείνω στη Ρώμη: Ο απόλυτος οδηγός διαμονής - 9 Σεπτεμβρίου, 2024