Κωνσταντινούπολη – Ταξίδι στην Βασιλεύουσα
Η γνωστή και ως Βασιλεύουσα είναι μια πόλη με πολλή μεγάλη σημασία για όλους τους Έλληνες, πολλοί έχουν σαν όνειρο να επισκεφθούν έστω μια φορά την Πόλη. δείτε μαζί μας τα πιο σημαντικά μνημεία στη πόλη που αξίζει να δείτε και τι να δοκιμάσετε από τη Τούρκικη γαστρονομία.
[lwptoc numeration=”roman”]
Τι να δείτε στη Κωνσταντινούπολη
Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Σας προτείνουμε, αν έχετε σκοπό να επισκεφθείτε αρκετά μουσεία της Κωνσταντινούπολης, να βγάλετε την κάρτα μουσείων που ισχύει για τρεις μέρες και στοιχίζει περίπου 19 ευρώ, δηλαδή 85 λίρες Τουρκίας. Επίσης, δεν θα χρειαστεί να περιμένετε σε ουρές για να αγοράσετε τα εισιτήρια σας, που μερικές φορές είναι πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα στην Αγιά Σοφιά.
Αγιά Σοφιά
Η Αγιά Σοφιά βρίσκεται στην περιοχή που λέγετε Sultanahmet και οι ώρες λειτουργίας της είναι κατά τους θερινούς μήνες 9:00 – 19:00 και κατά τους χειμερινούς 9:00-17:00, λειτουργεί δε κάθε μέρα. Στο μουσείο μπορείτε να μπείτε έως και μια ώρα πριν το κλείσιμο γιατί τότε λήγει και η έκδοση των εισιτηρίων. Τα εισιτήρια κοστίζουν 40 λίρες Τουρκίας δηλαδή 7,5 ευρώ.
Όταν χτίστηκε η Αγιά Σοφιά λειτουργούσε ως ορθόδοξος ναός, μετά την άλωση της Πόλης το 1453 έγινε ισλαμικό τέμενος και από το 1934 έως και σήμερα λειτουργεί αποκλειστικά σαν μουσείο.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του Ναού δεν είναι άλλο από τον εντυπωσιακό τρούλο ο οποίος έχει διάμετρο 31 μέτρα. Ο τρούλος αυτός καταστράφηκε 20 χρόνια μετά τη δημιουργία της Αγιά Σοφιάς από σεισμό. Ο Ισίδωρος ο νεότερος ήταν αυτός που ανέλαβε να δημιουργήσει εκ νέου τον τρούλο που είχε φτιάξει ο θείος του Ισίδωρος και ο Ανθέμιος. Το εξωτερικό του Ναού είναι απίστευτα εντυπωσιακό και δημιουργεί δέος σε όποιον το παρατηρεί, με τίποτα δε συγκρίνεται όμως, με το μεγαλείο που κρύβεται μέσα.
Το εσωτερικό της Αγιά Σοφιάς περιλαμβάνει τρεις πύλες η μεσαία εκ των οποίων έχει διπλάσιο πλάτος από τις άλλες δύο. Χαρακτηριστικό του Ναού είναι το φως που μπαίνει διάχυτο από τα 100 παράθυρα που υπάρχουν τόσο στο θόλο όσο και στους τοίχους. Η διακόσμηση αποτελείται από πολλά υπέροχα ψηφιδωτά, που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές και γίνονται πλέον προσπάθειες για την διάσωση τους.
[ Βρείτε εδώ τα καλύτερα ξενοδοχεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ]
Μπλε Τζαμί
Το μεγαλύτερο και ομορφότερο τζαμί της Κωνσταντινούπολης χτίστηκε το 1616 και βρίσκεται απέναντι από την Αγιά Σοφιά. Η θέση του δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού επίτηδες χτίστηκε με σκοπό να δεσπόζει όταν φτάνουν τα πλοία. Θεωρείται δε, ένα από τα πιο σπουδαία κτίσματα της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Αρχιτέκτονας του είναι ο Σεντεφχάρ Μεχμέτ
Το μπλε τζαμί στο εσωτερικό διαθέτει πολλούς θόλους και ημιθόλους, ενώ ο κεντρικός θόλος έχει διάμετρο 33 μέτρα και ύψος 43. Μέρος της διακόσμησης είναι 20000 χειροποίητα κεραμικά πλακάκια και 200 παράθυρα σε όλο το τζαμί. Ο σχεδιασμός του τζαμί είναι τέτοιος ώστε ακόμα και όταν είναι γεμάτο με κόσμο να μπορούν όλοι οι πιστοί να βλέπουν τον ιμάμη.
Ώρες λειτουργίας του μπλε τζαμί είναι από τις 08:30 έως μια ώρα πριν τη δύση του ηλίου. Μέσα στην διάρκεια της μέρας κλείνει κατά τις ώρες της προσευχής στις οποίες δεν επιτρέπονται και οι φωτογραφίες. Δηλαδή λειτουργεί για το κοινό 8:30-11:30, 13:00-14:30 και 15:30-16:45. Τις Παρασκευές λειτουργεί μετά τη 13:30. Για να μπείτε στο μπλε τζαμί δεν υπάρχει τιμή εισόδου όμως οι γυναίκες πρέπει να καλύψουν το κεφάλι και τους ώμους με σκοπό να μη φαίνονται καθόλου τα μαλλιά τους ενώ οι άντρες πρέπει να φοράνε μακριά παντελόνια. Όλοι αφήνουν τα παπούτσια τους έξω από το τζαμί.
Τοπ Καπί
Το Τοπ Καπί είναι χτισμένο σε λόφο πάνω από το Βόσπορο και ήταν κατοικία των Σουλτάνων έως το 1924 που έγινε μουσείο και είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης. Τμήματα του παλατιού είναι η πύλη, τα 4 προαύλια και το χαρέμι. Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αγιά Σοφιά, την οποία μπορείτε να κάνετε και με τα πόδια.
Λειτουργεί κάθε μέρα εκτός Τρίτης και οι ώρες λειτουργίας κατά τους χειμερινούς μήνες είναι 9:00-16:00 και τους θερινούς 9:00-18:45. Σε κάποιες δημόσιες αργίες είναι κλειστό τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα: http://topkapisarayi.gov.tr/en/visit-information
Η τιμή εισόδου είναι 40 Τούρκικες λίρες (7,45 ευρώ) ενώ αν θέλετε να μπείτε στο χαρέμι είναι ακόμα 25 λίρες (4,65 ευρώ) και στην Αγία Ειρήνη ακόμα 20 λίρες (3,72 ευρώ).
Πύργος του Γαλατά
Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Κεράτιου κόλπου στην ομώνυμη περιοχή του Γαλατά. Από την κορυφή του πύργου μπορείτε να απολαύσετε πανοραμικά τη θέα του Βοσπόρου, του Κεράτιού κόλπου και της χερσονήσου. Το ύψος του πύργου φτάνει τα 35 μέτρα.
Το εισιτήριο εισόδου είναι 25 λίρες με το οποίο μπορείτε να ανεβείτε στον εξώστη για να απολαύσετε τη θέα. Μέσα στο πύργο υπάρχουν επίσης ένα καφέ και ένα εστιατόριο.
Κρεμαστή Γέφυρα του Βοσπόρου
Πρόκειται για μια κρεμαστή γέφυρα πάνω από τον Βόσπορο που ενώνει την Ευρωπαϊκή μεριά από το Ορτακόι, με την Ασιατική μεριά του Βοσπόρου, το Μπεηλερμπέη και προσφέρεται αποκλειστικά για τη κίνηση των οχημάτων.
Είναι μια πολύ εντυπωσιακή γέφυρα, ιδιαίτερα όταν φωτίζεται τη νύχτα. Μια πρόταση μας είναι να επισκεφθείτε ένα εστιατόριο που έχει θέα τη γέφυρα κατά τις βραδινές ώρες για να απολαύσετε τόσο το δείπνο σας, όσο και την υπέροχη θέα.
[ Βρείτε εδώ τα καλύτερα ξενοδοχεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ]
Που να κάνετε τη βόλτα σας και να ψωνίσετε
Πλατεία Ταξίμ
Το πιο πολυσύχναστο και πολύβουο κομμάτι της Κωνσταντινούπολης. Το κέντρο της πόλης είναι πάντα γεμάτο με κόσμο. Από εκεί περνούν όλα τα μέσα μεταφοράς της πόλης και η κίνηση στους δρόμους είναι αυξημένη καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Να προσέχετε πάντα τα πράγματα σας όταν βρίσκεστε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.
Αιγυπτιακή Αγορά – παζάρι μπαχαρικών
Βρίσκεται στη περιοχή Eminonu της Κωνσταντινούπολης και καλύπτει 384 τετράγωνα. Μπορείτε να βρείτε ότι βάλει ο νους σας από όλων των ειδών τα μπαχαρικά και τα βότανα. Με το που μπαίνετε μέσα κατευθείαν καταλαβαίνετε την έντονη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα. Κάντε της βόλτα σας και χαζέψτε με τα προϊόντα αλλά να είστε πολύ προσεκτικοί με το τι θα αγοράσετε γιατί ενώ δεν είναι όλα χρήσιμα είναι όμως πολύ ακριβά. Έξω από την αγορά θα βρείτε μικρά μαγαζάκια να πουλούν τα ίδια πράγματα σε αρκετά καλύτερες τιμές.
Καπαλί Τσαρσί – αγορά ρούχων
Το Μεγάλο Παζάρι είναι μια από τις μεγαλύτερες καλυμμένες αγορές στον κόσμο και καλύπτει έκταση 30700 τετραγωνικά μέτρα. Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα πολύ μεγάλο παζάρι που μέσα μπορείτε να βρείτε ότι φανταστείτε και ένα από τα μέρη που όλοι οι τουρίστες επισκέπτονται όταν βρεθούν στην Κωνσταντινούπολη.
Μέσα στο Παζάρι θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε πολλά είδη όπως: δερμάτινα, υφάσματα, αντίκες, κοσμήματα, χαλιά και πολλά άλλα. Πάντα να θυμάστε ότι πρέπει να παζαρεύεται τις τιμές! Αρέσει πολύ στους καταστηματάρχες και μπορεί πράγματι να κάνετε ένα καλό deal! Πέρα από τα καταστήματα θα βρείτε εστιατόρια, καφέ, τζαμιά, γραφεία, ακόμα και σπίτια.
Το Καπαλί Τσαρσί βρίσκεται στην περιοχή Beyazit και μπορείτε να μπείτε από 11 διαφορετικές πύλες, σε διαφορετικά σημεία της αγοράς φυσικά.
Τα καταστήματα λειτουργούν από τις 9:00 έως τις 18:00 και στα τουριστικά σημεία έως τις 21:00. Για τα ψώνια σας ιδιαίτερα στα μικρά μαγαζάκια προσέχετε γιατί είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε με απομιμήσεις.
Τι θα φάτε
Η Τουρκία φημίζεται για τη κουζίνα της και έχει και κάποιες ομοιότητες με την Ελληνική. Τα γλυκά είναι αυτά που θα σας μείνουν πραγματικά αξέχαστα.
Κεμπάπ – από τα πιο γνωστά Τούρκικα φαγητά, που στην ουσία είναι το ψητό κρέας όλων των ειδών, εκτός φυσικά από χοιρινό. Το σις κεμπαπ είναι σε σουβλάκι. Όλες οι μερίδες των κρεατικών πάντα συνοδεύονται με λαχανικά.
Simit – μοιάζει πολύ με το κουλούρι Θεσσαλονίκης και οι Τούρκοι το τρώνε συνήθως στο πρωινό τους.
Λαχματζούν – το γνωστό σε όλους λαχματζούν είναι από τα πιο νόστιμα Τούρκικα φαγητά. Είναι μια λεπτή ζύμη που έχει επάνω επίσης μια λεπτή στρώση κιμά με διάφορα μπαχαρικά.
Manti – Πρόκειται για ένας είδος ζυμαρικού που έχει γέμιση κιμά και σερβίρετε παραδοσιακά με γιαούρτι. – θα τα βρείτε σε λίγα και παραδοσιακά εστιατόρια, δοκιμάστε στο κατάστημα “hala manti” στη Büyükparmakkapı Çukurlu Çeşme Sokak No:26, περιοχή Beyoglou. Ένα πιάτο που θα βρείτε και σε Αρμένικα εστιατόρια.
Παραδοσιακά Τούρκικα γλυκά
Δεν υπάρχει περίπτωση να πάτε στη Κωνσταντινούπολη και να μη δοκιμάσετε τα πιο γνωστά Τούρκικα γλυκά.
Turkish Delight: το παραδοσιακό Τούρκικο λουκούμι θα το βρείτε όπου κι αν ψάξετε. Διατίθεται σε πολλές γεύσεις πιο γνωστές όμως είναι το τριαντάφυλλο και η μαστίχα. Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε σκέτο λουκούμι ή με κάποια γέμιση από ξηρούς καρπούς. Φροντίστε να πάρετε λουκούμια και για τους οικείους σας στην Ελλάδα!
Μπακλαβά: εδώ στην Ελλάδα η γεύση του μπακλαβά μας είναι πολύ γνωστή, στη Τουρκία όμως φτιάχνεται με γέμιση από φιστίκι Αιγίνης και συνήθως είναι πιο ανοιχτόχρωμος. Δοκιμάστε και δεν θα χάσετε!
Κιουνεφέ: πρόκειται για το πιο γνωστό και ωραίο Ανατολίτικο γλυκό. Στην ουσία είναι φύλο κανταΐφι που έχει γέμιση από τυρί. Το γνήσιο τυρί που χρησιμοποιούν εκεί έχει μια πολύ απαλή γεύση που μοιάζει λίγο με το δικό μας ανθότυρο. Αφού ψηθεί το γλυκό σιροπιάζεται και σερβίρετε με καϊμάκι. Αυτό το γλυκό θα σας μείνει αξέχαστο!
[ Βρείτε εδώ τα καλύτερα ξενοδοχεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης ]
Βόλτα στα Πριγκηπονήσια
Τα Πριγκηπονήσια είναι ένα σύμπλεγμα 9 νησιών που βρίσκονται στη θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα βρίσκονται σε απόσταση 8 έως 11 μιλίων από την Κωνσταντινούπολη. Αποτελούνται από 4 μεγάλα νησιά τα οποία κατοικούνταν ανέκαθεν και είναι η Πρώτη, η Αντιγόνη, η Χάλκη και η Πρίγκηπος. Τα υπόλοιπα νησιά είναι η Πίτα, Νέαδρος, Οξειά, Πλάτη και η Αντιρόβυθος που κατοικείται από τον 20ο αιώνα.
Η Πρίγκηπος που έδωσε και το όνομα στα Πριγκηπονήσια είναι το πιο μεγάλο νησί με πληθυσμό 12000 κατοίκους. Εκεί πολλοί Έλληνες διατηρούσαν τις εξοχικές τους κατοικίες, για αυτό και είναι γεμάτο με πανέμορφα αρχοντικά, πολλά εκ των οποίων είναι εγκαταλελειμμένα. Πλέον λιγοστοί είναι οι Έλληνες που κατοικούν στα Πριγκηπονήσια μόνιμα, ίσως λιγότεροι και από 100 και στα 4 νησιά. Το καλοκαίρι όμως πολλοί επιλέγουν να περάσουν εκεί τις διακοπές τους.
Αν πάτε κατά τους θερινούς μήνες στη Κωνσταντινούπολη μια πολύ ωραία πρόταση είναι να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στα Πριγκηπονήσια. Στη περιοχή Kabatas βρίσκεται το λιμάνι από το οποίο αναχωρούν τα πλοία για τα Πριγκηπονήσια. Ως το Kabatas μπορείτε να πάτε με το τραμ.
Δρομολόγια γίνονται περίπου κάθε μια ώρα και καλό είναι να αναζητήσετε το πιο πρόσφατο πρόγραμμα τους. Ξεκινούν από τη Χαλκηδόνα και καταλήγουν στη Πρίγκηπο που είναι η πιο μακρινή και φτάνει μετά από μιάμιση ώρα.
Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από τα αυτόματα μηχανήματα που βρίσκονται στο λιμάνι. Τα εισιτήρια είναι πολύ οικονομικά, κάτω των 5 ευρώ για κάθε διαδρομή.
Στη Πρίγκηπο υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά και ακριβώς απέναντι είναι το κτίριο του παλιού ορφανοτροφείου που είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στην Ευρώπη. Φιλοξενούσε δε, έως το 1964 άπορα Ελληνόπουλα της Πόλης.
Το νησί γεμίζει τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που θέλουν να απολαύσουν τα υπέροχα αλλά και παγωμένα νερά. Περισσότερες πληροφορίες βρείτε θα εδώ:
http://omogeneia-turkey.com/cg/prigiponisia/buyukada/guide.html
Πως θα φτάσετε στη Κωνσταντινούπολη
Ο πιο απλός και εύκολος τρόπος είναι φυσικά να πάτε αεροπορικώς. Απευθείας πτήσεις κάνουν η Turkish Airlines και η Aegean από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Από Θεσσαλονίκη η πτήση διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά ενώ από Αθήνα 1 ώρα και 30 λεπτά.
Αεροπορικά εισιτήρια Θεσσαλονίκη Κωνσταντινούπολη θα βρείτε στην αρχική σελίδα του TRAVELO!
Τα ΚΤΕΛ Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη κάνουν ημερησίως δύο δρομολόγια προς Κωνσταντινούπολη, στις 10:00 και 22:00. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 8 ώρες και το κόστος μετ’ επιστροφής για ένα άτομο είναι στα 72 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στο 2310595431, το εκδοτήριο διεθνών σταθμών.
Υπάρχουν και ιδιωτικά λεωφορεία που πραγματοποιούν καθημερινά δρομολόγια από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για Κωνσταντινούπολη, όμως είναι πολύ πιο ακριβά τα εισιτήρια από αυτά των ΚΤΕΛ.
Δυστυχώς δεν υπάρχει σύνδεση για να πάτε στη Κωνσταντινούπολη με τρένο οπότε οι επιλογές περιορίζονται στο αεροπλάνο και το λεωφορείο.
Αν θέλετε φυσικά μπορείτε να πάτε και οδικώς στην Κωνσταντινούπολη για να έχετε και το δικό σας όχημα στη πόλη.
Από Αθήνα η απόσταση είναι 1100 χιλιόμετρα και το ταξίδι σας θα διαρκέσει περίπου 12 ώρες. Το κόστος των διοδίων όμως και της βενζίνης που θα πληρώσετε είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει αυτό που θα δίνατε για δυο αεροπορικά εισιτήρια. Εναλλακτικά, η καλύτερη επιλογή είναι να κλείσετε αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα – Κωνσταντινούπολη και να βρεθείτε στην Πόλη σε μόλις 1 ώρα και 10 λεπτά από την πρωτεύουσα!
Από Θεσσαλονίκη το να πάτε οδικώς είναι σαφώς πιο εύκολο αφού η διάρκεια του ταξιδιού και το κόστος μειώνεται περίπου στο μισό.
Που θα μείνετε στη Κωνσταντινούπολη
Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία στην Κωνσταντινούπολη που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν. Επιλέξτε να μείνετε σε κάποια περιοχή κοντά στο κέντρο για να μη χρειάζεται να κάνετε μεγάλες αποστάσεις κάθε μέρα για να εξερευνήσετε τη πόλη.
Το που θα μείνετε στην Κωνσταντινούπολη εξαρτάται από το τι θέλετε να κάνετε, πόσες ημέρες θα μείνετε καθώς κι αν είναι η 1η φορά που επισκέπτεστε την Πόλη ή όχι!
Βρείτε εδώ τα καλύτερα ξενοδοχεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Χρήσιμα links για το ταξίδι σας
- Μάθε τα πάντα για το Wyoming: Ο απόλυτος ταξιδιωτικός οδηγός - 4 Οκτωβρίου, 2024
- Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια τελευταίας στιγμής: Προσφορές όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος - 15 Σεπτεμβρίου, 2024
- Που να μείνω στη Ρώμη: Ο απόλυτος οδηγός διαμονής - 9 Σεπτεμβρίου, 2024