Γνωρίστε το νομό Τρικάλων: Μια πρόσκληση εξερεύνησης!
Τέλεια αρμονία βουνού και κάμπου. Ποτάμια και φαράγγια. Μοναδικά μοναστήρια και μυστήρια γεωλογικά φαινόμενα!
Άγνωστα μονοπάτια της φύσης και του πολιτισμού. Μιλάμε για τον Νομό Τρικάλων, τον πιο ορεινό νομό της Θεσσαλίας. Έναν νομό που σας απευθύνει πρόσκληση να τον εξερευνήσετε!
Τρίκαλα, Μετέωρα, Περτούλι, Ελάτη – μοναδικά μέρη!
Η παρουσία του ανθρώπου στο νομό χρονολογείται από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή. Στη σημερινή θέση της πόλης βρισκόταν στην αρχαιότητα η πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη, ή και Τρίκκαι, η οποία αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο στην Ιλιάδα.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη Τρίκκη πήρε το όνομά της από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του ποταμού Πηνειού.
Στα Τρίκαλα μπορεί κανείς να επισκεφθεί, εκτός από τα όμορφα και παραδοσιακά χωριά του νομού, και τα αξιοθέατα της περιοχής που μαρτυρούν την πλούσια και ένδοξη ιστορία του τόπου.
Αν είστε λάτρεις των σπορ και διακρίνεστε για το θάρρος και την τόλμη, δοκιμάστε τις αντοχές σας σε κάποιο από τα αποκαλούμενα extreme σπορ και ανεβάστε την αδρεναλίνη σας στα ύψη!
Οι επιλογές ποικίλλουν καθώς η ορεινή φύση των Τρικάλων ενδείκνυται για πεζοπορία, αναρρίχηση βράχου, ορειβασία, παραπέντε – αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδήλατο βουνού και σκι.
Γι’ αυτά τα σπορ ενδείκνυνται οι περιοχές των Μετεώρων, της Ελάτης και του Περτουλίου. Υπάρχει η δυνατότητα αναρρίχησης σε συγκεκριμένες διαδρομές υπό την επίβλεψη έμπειρων εκπαιδευτών.
Οι διαδρομές γίνονται σε μονοπάτια της νότιας Πίνδου, ανάμεσα σε τοπία απείρου φυσικού κάλλους. Ενώ αν θέλετε να κάνετε σκι, το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου σας περιμένει.
Αν προτιμάτε το υγρό στοιχείο, τα νερά του Ασπροπόταμου και του Αχελώου αποτελούν μια πρόκληση. Μπορείτε να κάνετε κανό, καγιάκ, ράφτινγκ ή απλώς να ψαρέψετε στις όχθες τους, απολαμβάνοντας την ομορφιά του υδροβιότοπου.
Αν σας αρέσει η ιππασία, μπορείτε να γνωρίσετε τα περτουλιώτικα λιβάδια ιππεύοντας έναν «κεραυνό».
Travelo Tip : Ενοικιάστε αυτοκίνητο χωρίς πιστωτική κάρτα για να εξερευνήσετε με την άνεσή σας την περιοχή!
Δήμος Αιθήκων
Μοναδικής ομορφιάς περιοχή, που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νομού και ενδείκνυται για περιπέτειες στην άγρια φύση.
Ελάτη
Η Ελάτη, το γνωστότερο τουριστικό θέρετρο του νομού Τρικάλων, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 860 μ. σε μια από τις πλαγιές του όρους Κόζιακα.
Η ονομασία της δεν είναι τυχαία, αφού “πνίγεται” κυριολεκτικά στα έλατα, σε σημείο μάλιστα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη φημισμένη οροσειρά των Άλπεων. Απέχει 34 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων και 13 χλμ. από την Πύλη.
Η Ελάτη προσφέρεται για περίπατο στα δρομάκια της. Τα σπίτια της είναι όμορφα, σε παραδοσιακά σχέδια, με κεραμοσκεπές, αυλές και διακοσμημένα με πέτρα και ξύλο.
Υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και ξενώνες, χωρίς να λείπουν οι ψησταριές και τα ταβερνάκια, από τα οποία αναδύονται ευχάριστες οσμές παραδοσιακών φαγητών, ανοίγοντας την όρεξη πιο πολύ!
Ανάμεσά τους υπάρχουν καταστήματα πώλησης τοπικών γλυκών, όπως το δαμάσκηνο, το καρότο και το ντοματάκι.
[Βρείτε φθηνά ξενοδοχεία στην Ελάτη]
Περτούλι
Το Περτούλι, ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νομού, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μ. και σε απόσταση 50 χλμ. περίπου από την πόλη των Τρικάλων, αμέσως μετά από την όμορφη Ελάτη, από την οποία απέχει 15 χλμ. περίπου.
Η διαδρομή από την Ελάτη προς το Περτούλι είναι εντυπωσιακά ωραία, με πλούσια βλάστηση και απότομες βουνοπλαγιές. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του χωριού αποτελούν τα πέτρινα σπίτια του, μερικά από τα οποία έχουν στέγες με κεραμίδια και τα υπόλοιπα με πλάκες, δημιουργώντας έτσι μία όμορφη αντίθεση.
Ολόκληρο το χωριό αγκαλιάζεται από πυκνά δάση ελάτης, αλλά και από άφθονα ρυάκια, στα οποία ρέει κρύο νερό. Υπάρχουν αρκετά καταλύματα για διανυκτέρευση (παραδοσιακοί ξενώνες και ξενοδοχεία), ταβερνάκια και ψησταριές, που σερβίρουν πατροπαράδοτα φαγητά και μεζεδάκια.
Οι επιλογές που έχετε όσοι επισκεφθείτε το χωριό – εκτός από το σκι στο ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο – είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες. Περιήγηση στα γραφικά χωριά των Αιθήκων, όπως το Νεραϊδοχώρι, η Δέση, η Πύρρα και το Γαρδίκι, πεζοπορία σε γραφικά μονοπάτια μέσα στο πράσινο και πλάι σε ρυάκια, mountain bike σε ανεξερεύνητες διαδρομές, ιππασία και τοξοβολία στον καθαρό αέρα είναι μερικές από αυτές.
Αν επισκεφθείτε την περιοχή το Μάιο, θα ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία, αφού την τελευταία Κυριακή κάθε Μαΐου διοργανώνεται το αντάμωμα Σαρακατσαναίων από όλη τη χώρα, με αναβίωση παλιών τους εθίμων, τραγουδιών, χορών, αλλά και σκηνών από την καθημερινή τους ζωή στην ύπαιθρο.
[Ανακαλύψτε φθηνά ξενοδοχεία στο Περτούλι!]
Δήμος Καλαμπάκας
Στη σκιά των Μετεώρων
Από τις λίγες πόλεις που διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά τους από την εποχή του Βυζαντίου. Γραφικά τοπία και ιστορία σμίγουν αρμονικά.
Ιστορία και ομορφιά σμίγουν
Μεγάλη κωμόπολη και έδρα του ομώνυμου δήμου, χτισμένη κάτω από τα Μετέωρα. Βρίσκεται σε απόσταση 22 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης των Τρικάλων, κοντά στον ποταμό Πηνειό και σε υψόμετρο 240 μ.
Η Καλαμπάκα αποτελεί κομβικό σημείο για τους επισκέπτες των Μετεώρων. Η περιοχή της Καλαμπάκας ξεκίνησε να κατοικείται κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους, οπότε και η πόλη λεγόταν Αιγίνιον.
Στα τέλη του 8ου αιώνα μ.Χ., μετονομάστηκε σε Σταγοί, ως παραφθορά της φράσης “στους Αγίους”.
Η σημερινή ονομασία της πόλης ξεκίνησε να χρησιμοποιείται από το 15ο αιώνα και μετά, όταν οι Οθωμανοί – που κατέκτησαν την περιοχή – την αποκαλούσαν “Καλεμπάκ”, έννοια που σημαίνει αξιοθαύμαστο φρούριο.
Γνωρίζοντας την πόλη
Η Καλαμπάκα διαθέτει αρκετά μνημεία από τη Βυζαντινή εποχή. Ξεχωρίζει ο μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, που κτίστηκε κατά το 12ο αιώνα από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μανουήλ Κομνηνό.
Χαρακτηριστικό του γνώρισμα αποτελεί ο μαρμάρινος άμβωνάς του, που είναι τοποθετημένος στο κέντρο του (μοναδικό φαινόμενο για βυζαντινό ναό), καθώς και το σύνθρονο και το κιβώριο, που βρίσκονται δίπλα στην Αγία Τράπεζα.
Οι αγιογραφίες του χρονολογούνται από το 12ο ως το 17ο αιώνα, ενώ στο νότιο τμήμα του ναού υπάρχει ένα αρχαίο ανάγλυφο. Με αφετηρία την Καλαμπάκα, εκτός από τα Μετέωρα, μπορείτε να επισκεφθείτε το δάσος της Βλαχάβας στο ομώνυμο χωριό, πραγματικό κόσμημα για την περιοχή, που έχει περισσότερα από 30.000 στρέμματα με βελανιδιές, και φιλοξενεί άγρια είδη της πανίδας.
Εναλλακτικά, απολαύστε τη θέα προς το Δομοκό και τα Μετέωρα από το χωριό Διάβα (1.200 μ. υψόμετρο) ή περπατήσετε στα σοκάκια του Καστρακίου.
Δήμος Πύλης
Είσοδος στη φύση
Χωριά μέσα στο πράσινο, περιοχή που αποτελεί σημείο έναρξης των περιηγήσεων σε άγνωστα μονοπάτια και ιστορικά μοναστήρια.
Πύλη για τις αποδράσεις!
Γραφική κωμόπολη, που βρίσκεται σε απόσταση 18,5 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης των Τρικάλων, κοντά στα όρια με το νομό Καρδίτσας.
Αρχικά λεγόταν Πόρτα-Παζάρ, αργότερα μετονομάστηκε σε Πόρτα, για να καταλήξει στη σημερινή ονομασία, την Πύλη.
Η ονομασία της προέρχεται από το φυσικό της περιβάλλον, αφού ο ποταμός Πορταϊκός χωρίζει τα δύο βουνά της περιοχής, τον Ίτανο και τον Κόζιακα με τέτοιο τρόπο, ώστε μοιάζει με Πύλη.
Δήμος Τρικκαίων
Ζωντάνια στις όχθες του ποταμού
Ξενάγηση στην πόλη που διαδραμάτισε πλούσια ιστορική διαδρομή ανά τους αιώνες και επιδεικνύει με χάρη τα κάλλη της.
Πόλη με ιστορία και παράδοση
Τα Τρίκαλα, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, βρίσκονται στο βορειότερο τμήμα του θεσσαλικού κάμπου στον ομώνυμο νομό και σε υψόμετρο 115 μ.
Η πόλη κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά την εποχή της αρχαιότητας και είχε την ονομασία Τρίκη. Ήταν μία από τις πιο παλιές πόλεις της θεσσαλικής Εστιαιώτιδος, η οποία, μάλιστα, πήρε μέρος και στον Τρωικό Πόλεμο μαζί με άλλες πόλεις του Ελλαδικού χώρου.
Γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και 4ο αιώνα π.Χ., γεγονός που αποδεικνύεται από την κοπή νομισμάτων που συνέβη. Σώζονται λίγα μέρη της Τρίκης, αφού η σημερινή πόλη έχει κτιστεί πάνω από την αρχαία. Η Τρίκη επέζησε μέχρι την εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Κατά το 12ο αιώνα αναφέρθηκε για πρώτη φορά η ονομασία Τρίκαλα στο έργο “Αλεξιάδα” της Άννας Κομνηνής. Εκτιμάται ότι ξεκίνησε η εκτεταμένη ονομασία των Τρικάλων από το μεσαίωνα και εξής.
Το 1393 η πόλη πέρασε στην κατοχή των Οθωμανών, μαζί με τη Λαμία, τη Λάρισα και το Δομοκό.
Το 1774, ο χριστιανικός πληθυσμός υπέστη μεγάλα δεινά από τους Αλβανούς, οι οποίοι έσφαξαν εκατοντάδες κατοίκους της πόλης. Το 1796 πέρασε στη διοίκηση του διαβόητου Αλή Πασά.
Απελευθερώθηκε από τον Οθωμανικό ζυγό το 1881, όπως και η υπόλοιπη Θεσσαλία και την ίδια χρονιά προσαρτήθηκε στο Ελληνικό Κράτος.
Βόλτα στην πόλη
Μέσα από την πόλη των Τρικάλων διέρχεται ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού, που είναι γνωστός από την εποχή της αρχαιότητας.
Μάλιστα, οι αρχαίοι υποστήριζαν ότι ήταν ο ποταμός που έπαιρνε τους νεκρούς. Πλάι στις όχθες του Ληθαίου, βρίσκονται οι σημαντικότερες πλατείες της πόλης, του Ρήγα Φερραίου και των Ηρώων Πολυτεχνείου.
Και οι δύο ενώνονται μεταξύ τους μέσω μιας σιδερένιας γέφυρας του 1886, μήκους 31 μ. Χαρακτηριστική, μάλιστα, είναι τόσο στιβαρή η κατασκευή της, ώστε δεν έπαθε τίποτα το 1941, όταν οι Γερμανοί προσπάθησαν να την ανατινάξουν. Νοτιοανατολικά της Πλατείας Ρήγα Φερραίου ξεκινάει η οδός Απόλλωνος, που συναντάει στο πλάι της το Μητροπολιτικό Ναό Σταγών και Μετεώρων.
Στο εσωτερικό του υπάρχει έκθεση με σπάνια κειμήλια, όπως εντυπωσιακά ξυλόγλυπτα, ιερά σκεύη και σπάνιες εικόνες.
Στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου ξεχωρίζει η χάλκινη προτομή του Αρχιστρατήγου της Επανάστασης του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Από εκεί ξεκινάει η οδός Λαρίσης, που φθάνει στο ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, δίπλα από το Εθνικό Στάδιο της πόλης.
Στο εσωτερικό του φυλάσσεται το λευκό πουκάμισο του Αγίου, ο οποίος το είχε δωρίσει σε τοπική οικογένεια, όταν πέρασε από την περιοχή το 1778. Πάνω από την πόλη δεσπόζει το Βυζαντινό κάστρο, που χτίστηκε στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης από τον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουστινιανό.
Στο εσωτερικό του ξεπροβάλλει το πέτρινο ρολόι, σήμα κατατεθέν της πόλης. Κάτω από το κάστρο διακρίνεται ένα τμήμα της πόλης, που έχει έντονο το Τουρκικό στοιχείο στην αρχιτεκτονική του, κατάλοιπο από την περίοδο που τα Τρίκαλα ήταν κάτω από την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής εκείνης αποτελεί το Κουρσούμ ή Κουρσάν Τζαμί κατ’ άλλους, που κτίστηκε από τον διάσημο Τούρκο αρχιτέκτονα της εποχής, Σινάν. Στο λόφο του Προφήτη Ηλία υπάρχει Ζωολογικός Κήπος.
Η αγορά της πόλης διαθέτει τα πάντα, σε σημείο, μάλιστα, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις σύγχρονες μεγαλουπόλεις.
Διαθέτει πολύ καλά υφαντά, κουβέρτες και γούνες. Υπάρχουν εστιατόρια και ταβερνάκια, με γεύσεις που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό, αλλά και café-bars, που φροντίζουν για τη νυχτερινή διασκέδαση και τη χαλάρωση , με τη συντροφιά γνωστών ελληνικών και ξένων επιτυχιών.
Χρήσιμα links για το ταξίδι σας
- Μάθε τα πάντα για το Wyoming: Ο απόλυτος ταξιδιωτικός οδηγός - 4 Οκτωβρίου, 2024
- Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια τελευταίας στιγμής: Προσφορές όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος - 15 Σεπτεμβρίου, 2024
- Που να μείνω στη Ρώμη: Ο απόλυτος οδηγός διαμονής - 9 Σεπτεμβρίου, 2024