Εκδρομή στο Δέλτα του Έβρου – Πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ
Το Δέλτα Έβρου είναι μια περιοχή σπάνιας ομορφιάς που σχηματίζεται από τις εκβολές του ποταμού Έβρου – του δεύτερου μεγαλύτερου στην Ανατολική Ευρώπη, πριν αυτός καταλήξει στη θάλασσα.
Πρόκειται για έναν από τους πλέον σημαντικούς υγρόβιοτοπους στην Ευρώπη που είναι γεμάτος από ζωή κάθε είδους: Πουλιά, φυτά, ψάρια – όλα συνυπάρχουν αρμονικά στις εκβολές του ποταμού.
Δεν θα βαρεθείτε να βλέπετε χήνες, πάπιες, κύκνους, φλαμίνγκο και άλλα πανέμορφα πουλιά!
Επισκεφθήκαμε το Δέλτα Έβρου με έναν έμπειρο κάτοικο της περιοχής, που διαθέτει δική του Πλάβα (την παραδοσιακή ξύλινη, ποταμίσια βάρκα) καθώς και καλύβα στα νερά του Έβρου.
Άριστος γνώστης της περιοχής, ο κ. Κυριάκος μας ξενάγησε στα μυστικά του Δέλτα.
Πάμε να τα ανακαλύψουμε μαζί!
Η διαδρομή – πως θα φτάσετε στο Δέλτα του Έβρου
Για να φτάσετε στο Δέλτα του Έβρου, από Αλεξανδρούπολη πρέπει να ακολουθήσετε τις ταμπέλες προς το Κέντρο Πληροφόρησης – βρίσκεται κοντά στην Τραϊανούπολη, σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη και από εκεί ξεκινάνε όλες οι περιηγήσεις στην περιοχή.
Από εκεί θα μεταφερθείτε με ειδικά μέσα στο Δέλτα του Έβρου για να ξεκινήσει η περιήγησή σας με τις βάρκες.
Αν έχετε έρθει στην Αλεξανδρούπολη με λεωφορείο, τότε θα πρέπει να ενοικιάσετε ένα αυτοκίνητο ή να μετακινηθείτε με ταξί προς το Δέλτα του Έβρου.
Εμείς κατευθυνθήκαμε απευθείας εκεί που είναι δεμένες οι πλάβες, ύστερα από μια διαδρομή περίπου 25 χιλιομέτρων με χωματόδρομο και πολύ, πάρα πολύ, λακκούβα!
Ετοιμάσαμε την πλάβα και με οδηγό τον κ.Κυριάκο, ξεκινήσαμε την βαρκάδα μας.
Εδώ να κάνουμε μια σημείωση και να σας εξηγήσουμε πως η Πλάβα είναι η παραδοσιακή –ξύλινη- βάρκα που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στα ποτάμια. Είναι φτιαγμένη από ξύλο αντοχής σε νερό (αρκετές φορές τη φτιάχνουν μόνοι τους οι ίδιοι οι ψαράδες) ενώ συνήθως είναι επενδυμένη με neopren ή κάποιο άλλο πλαστικό υλικό.
Φοράνε κανονικές μηχανές ώστε να έχουν ικανοποιητική ορμή και δύναμη στα ύπουλα νερά της περιοχής.
Τι θα συναντήσετε στο Δέλτα Έβρου
Τα περίπου 200 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα που καλύπτει το Δέλτα, είναι μια σπάνια περιοχή υγροβιότοπου.
Θα συναντήσετε πάρα πολλές μορφές ζωής όπως σπάνια πουλιά που περνάνε το χειμώνα τους εδώ, ζώα που τρέφονται από τη χλωρίδα της περιοχής καθώς και αρκετά είδη ψαριών.
Στην περιοχή θα βρείτε επίσης αρκετούς κυνηγούς(μην τρομάξετε από τους..πυροβολισμούς ) καθώς και ψαράδες που ψαρεύουν στα νερά του Δέλτα.
Τα νερά στο Δέλτα είναι αρκετά ρηχά αλλά επικίνδυνα καθώς στην ουσία πρόκειται για βούρκο – δηλαδή μπορεί να πατήσεις και να βουλιάξεις μέσα!
Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη για να ανακαλύψετε στο Δέλτα, αρκεί να βρείτε έναν έμπειρο ξεναγό της περιοχής και να έχει όρεξη και χρόνο να σας τα δείξει!
Οι κίνδυνοι στο Δέλτα Έβρου
Στις εκβολές του ποταμού Έβρου, κρύβονται αρκετοί κίνδυνοι – άλλοι μικρότεροι και άλλοι μεγαλύτεροι.
Σύμφωνα με τους ντόπιους, αρκετές φορές έχουν γίνει συμβάντα με διακινητές που προσπαθούν να περάσουν μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Άλλες φορές, οι ίδιοι οι μετανάστες χτυπάνε την πόρτα στις καλύβες των ψαράδων για λίγο νερό και φαγητό.
Γενικότερα, αν θα υπάρξει κάποια συνύπαρξη Τούρκων και Ελλήνων ψαράδων στα νερά του Έβρου, το κλίμα είναι ήρεμο δίχως να υπάρχει κάποιο θερμό επεισόδιο.
Οι καλύβες του Δέλτα
Οι καλύβες που υπάρχουν σχεδόν παντού στο Δέλτα, είναι τα αυτοσχέδια σπίτια των ψαράδων που αυτοτροφοδοτούνται – δηλαδή έχουν αυτόνομο ρεύμα (συνήθως με γεννήτρια), θέρμανση με σόμπα και ξύλα(ή πετρέλαιο) και νερό από δεξαμενές που τροφοδοτούνται από την βροχή.
Εκεί οι ψαράδες και οι κυνηγοί βρίσκουν κατάλυμα για να ξεκουραστούν.
Γενικά η διαμονή σε μια καλύβα στον Έβρο είναι μια ιδιαίτερη δραστηριότητα, που άμα έχετε τη δυνατότητα θα πρέπει να την πραγματοποιήσετε, καθώς θα σας μείνει αξέχαστη!
Φυσικά σύνορα με την Τουρκία
Ο ποταμός Έβρος αποτελεί το φυσικό σύνορο με την Τουρκία. Έτσι, αν πλησιάσετε αρκετά μέσα στα νερά του Δέλτα, θα βρεθείτε στη λιμνοθάλασσα και από εκεί θα έχετε θέα προς την παλιά Ελληνική πόλη Αίνος (σημερινή Ενέζ στην Τουρκία).
Η βαρκάδα στο Δέλτα του Έβρου θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη καθώς θα δείτε μοναδικές εικόνες και τη φύση στα καλύτερά της.
Πριν κλείσετε το ταξίδι σας προς την Αλεξανδρούπολη και το Δέλτα, επικοινωνήστε με το κέντρο πληροφόρησης για να οργανώσετε τη βαρκάδα σας, ώστε να μην έχετε κάποιο απρόοπτο πρόβλημα.
Πως θα βρεθείτε στην Αλεξανδρούπολη
Στην Αλεξανδρούπολη μπορείτε να βρεθείτε εύκολα και γρήγορα οδικώς μέσω της Εγνατίας Οδού είτε αεροπορικώς με τακτικές πτήσεις από την Αθήνα και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Πτήσεις από Αθήνα για Αλεξανδρούπολη πραγματοποιεί η Aegean Airlines. Μπορείτε να βρείτε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια Aegean εδώ.
Οδικώς από την Αθήνα η διαδρομή διαρκεί περίπου 8 ώρες ενώ από Θεσσαλονίκη δε θα ξεπεράσει τις 3 ώρες.
Απολαύστε πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ από το Δέλτα Έβρου
- Μάθε τα πάντα για το Wyoming: Ο απόλυτος ταξιδιωτικός οδηγός - 4 Οκτωβρίου, 2024
- Φθηνά αεροπορικά εισιτήρια τελευταίας στιγμής: Προσφορές όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος - 15 Σεπτεμβρίου, 2024
- Που να μείνω στη Ρώμη: Ο απόλυτος οδηγός διαμονής - 9 Σεπτεμβρίου, 2024